Zlostavljanje starih lica

Zlostavljanje starih lica

Zlostavljanje starih lica

1. decembar, 2022

Nakon petnaest godina Handycab-a (i još toliko u „državnom“ zdravstvu) i nebrojeno mnogo ulazaka u tuđe domove (i živote), moramo da skrenemo pažnju na prilično raširenu pojavu zlostavljanja starih osoba. Da li znate šta taj pojam znači i , ako ne znate, kako znate da baš Vi niste nesvesno „zlostavljač“?!

„Zlostavljanje starijih je pojedinačni ili ponavljajući čin ili NEDOSTATAK ODGOVARAJUĆEG POSTUPANJA....a koje prouzrokuje štetu, bol (fizičku, ali i psihičku prim.aut.), nepriliku i/ili nevolju starijoj osobi“ (Abuse of elderly, 2002)

Kada tome dodamo i da su naši korisnici nepokretne, starije osobe u velikom procentu, nažalost smo bili svedoci takvih ponašanja da nismo želeli da „oćutimo“.  Dovoljno je da konstantno sa starom osobom komunicirate povišenog glasa, da se oglušavate na njihove molbe ili potrebe VI STE ZLOSTAVLJAČ. Ukoliko spadate u tu kategoriju, molimo Vas da nas ne angažujete jer ćemo istog momenta stati u zaštitu starog lica. I da-nije opravdanje što je osoba dementna ili bilo šta slično, što je Vama teško svaki dan da pričate istu priču po stoti put...NE! Jednog dana ćete možda i Vi biti ista ta osoba...mislite o tome.